-->

Sivrisinek ısırığı ile HIV AİDS bulaşır mı?

Twan Can 12:28

Bu yazımızda birçok Hastalığa sebebiyet veren sivrisinek ısırığı ile HİV/ AİDS virüsü bulaşırmı yada sivrisinekler HİV/ AİDS virüsüne sebebiyet verirler mi gibi hepimizi ilgilendiren bu hassas konuda bilgilendirme yapacağız.



HIV ne demektir?
 HIV, (Human immunodeficiency virus) demek olup Türkçe karşılığı ile '' insan immün yetmezlik virüsü''nün kısaltmasıdır. HİV bağışıklık sistemine ait hücreleri enfekte ederek vücudumuzun mikroorganizmalara karşı savunmasını ortadan kaldırır.

 AIDS ne demektir? 
AIDS (Acquired immnodeficiency syndrome) Türkçe olarak ''kazanılmış immün yetmezlik sendromu''' nun kısaltmasıdır. HIV enfeksiyonunun ilerleyerek vücudun bağışıklık sistemine tahrip ederek ağır hasar vermesi sonucunda ağır enfeksiyonlar ve çeşitli kanser tablolarının görüldüğü tablodur.

Sivrisinek Isırığı ile AIDS Bulaşırmı?
Hayır. Sivrisinek HIV ile enfekte olmuş yani diğer bir deyişle HİV virüsü taşıyan bir kişiden kan emse dahi virüs sivrisinekte yaşamını sürdüremediği için bunu diğer insanlara taşıması mümkün değildir.

Sivrisinekler Malarya yada Sıtma bulaştırırken nasıl oluyorda HİV AİDS bulaştırmıyor?
1-Bunun ilk sebebi sivrisineklerin HİV virüsüne taşıyan kişilerden ısırıp emmiş olduğu kan miktarında virüsün yaşabilmesine olanak sağlayacak virüs birim sayısına ulaşamamasıdır.

2- Sivrisinekler emdikleri infekte kanı bir besin gibi hazmederler.

3- Sivrisineğin iğnesinde mikroskobik büyüklükte 2 adet emme kanalı vardır. Bunlardan ilkini kan emmek için kullanır, diğerini ise iğnesine kolayca batırmak ve iğnesini batırdığı yerdeki kanı incelterek emmesini yardımcı olan ve salya salgılayan kanal. Dolayısıyla kan emmek için kullandığı 1 nolu kanaldan hiç bir şekilde emdiği kanı kusamaz. Buna karşın salya salgılayan 2 nolu kanalı ise iğnesini batırırken bir nevi Anestezi bir kayganlaştırıcı olarak kullanır. Malarya,sıtma vb gibi parazitler Mutasyona uğrayarak sivrisineğin salyasına geçtikleri için insanlara bu salya aracılığı ile çeşitli hastalıkları bulaştırırlar.
Sivrisinek ısırığı ile HIV AİDS bulaşır mı

 Bu yazı Aşağıdaki İngilizce Bilimsel yazılardan özetlenmiştir.
http://www-rci.rutgers.edu/~insects/aids.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10554479
https://www.princeton.edu/~ota/disk2/1987/8707/870703.PDF

HİV / AİDS Hakkında daha ayrıntılı Türkçe bilgiye Aşağıdaki Linklerden ulabilirsiniz. http://hastaneler.erciyes.edu.tr/orta_haber/aids/aids1.html 
http://www.gata.edu.tr/cerrahitipbilimleri/kadinhastaliklaridogumad/sss/cybh2.html