-->

Amerika Yeşil Kart (Green card) nedir nasıl başvurulur?

Twan Can 17:14

Bu yazımızda Amerika Birleşik devletlerinde yabancılara oturum hakkı veren yeşil kartın ne olduğunu ve yeşil kart başvurularının nasıl, ne zaman ve nereye yapıldığını ve ayrıca Amerika da yeşil kart başvurusu için bilinmesi gerekenleri özetleyeceğiz


Konu Başlıkları
1-Yeşil Kart Green Card nedir?
2- Yeşil Kart başvurusu nasıl nereye ne zaman yapılır?
3-Yeşil Kart başvurusu hakkında bilinmesi gerekenler

ABD Yeşil kart (Green card) nedir?
Amerika Birleşik Devletleri heryıl dünyanın belirli ülkerinden 50.000 kişiye ABD'de  hayat boyu oturma, çalışma ve serbestçe giriş-çıkış yapma hakkı veren Green Card lottery yani Türkçe karşlığı ile yeşil kart başvurusu hakkı tanımaktadır.

Yeşil kart çekilişine katılmak için belirli koşulların yerine getirilmesi şartdır. Bunlar en basit olarak En az lise veya dengi okul mezunu olmak eğer değilseniz  son 5 yılın 2 yılında, en az 2 yıl eğitim veya tecrübe gerektiren bir meslekte çalışmış olmanız ve bunu belgeleyebilmeniz gerekmektedir.


Dikkat! Eğitim veya iş deneyiminiz eğer ABD 12 yıllık eğitim sitemine denk geliyorsa başvurunuz dikkate alınır.

Eğer almış olduğunuz eğitim veya yapmış olduğunuz iş deneyimiz ABD 12 yıllık eğitim sitemine denk gelmiyorsa başvurunuz ilk adımda elenir. Buna karşın ilk adımda elenmeyip başvuruyu kazansanız bile sonraki aşamalarda oturum izniniz gerekli koşulları yerine getirmediğiniz gerekçesiyle iptal edilir!

Yaptığınız işin ABD şartlarında karşılığı bulunup bulunmadığına ve detaylı bilgilere ulaşmak için http://www.onetonline.org/find/family? sitesini ziyaret ediniz. Site ingilizcedir!

Bunların haricinde yaş sınırlaması bulunmaz ve ingilizce bilmek şartı aranmaz. Buna karşın eğer ingilizce bilmiyorsanız başvurunuzu ya bir aracı kuruluş yardımı ile yada iyi derece ingilizce bilen birsinin yadrımı ile yapabilirsiniz.

Amerikada oturum izni veren yeşil kart başvurusu nasıl nereye ne zaman yapabilirim ?
1- Green Card = Yeşil kart başvurusu nereye yapılır: Eğer ingilizce biliyorsanız başvurunuzu Amerikan Göçmenlik dairesine direk olarak https://www.dvlottery.state.gov/ adresinden kendiniz yapabilir ingilizce bilmiyorsanız bir aracı kişi veya kurumdan yardım alabilirsiniz.

2- Başvurumu ne zaman ve nereye yapabilirim: Başvurusunu direk olarak göçmenlik dairesinin https://www.dvlottery.state.gov/  adresinden yapacaklar için Başvurlar EKİM ayının başında başlar ve KASIM ayında biter. Eğer aracı bir kişi/ kurum ile yapmak isterseniz 3 ay önceden başvurunuzu gerçekleştirmeniz yararlı olur.


Yeşil kart "Green card" başvurusu hakkında bilinmesi gerekenler.
1-İngilizce bilmiyorum yinede başvurabilirmiyim: Evet başvurabilirsiniz.İngilizce bilmek şartlar arasında yer almaz. Ancak böyle bir durumda başvurunuzu doğru şekilde yapabilmek için  başka kişi / kurumdan yardım almanız gerekir.

2-Hem Kendim Hem Eşim için başvurabilirmiyim: Evet, ya hem kendiniz ile birlikte eşinizin başvurusunu ayna anda yapabilir yada ikiniz ayrı ayrı başvurabilirsiniz.

3- Okuduğum okul veya iş tecrübem http://www.onetonline.org/find/family?  sitesindeki  veriler ile uyuşmuyor yinede başvurabilirmiyim: Hayır. Başvursanız dahi ilk adımda elenirsiniz. Elenmeyip kazansanız dahi Konsolosluğa veya Elçiliğe evrak teslimden sonra başvurunuz iptal edilecektir.

4-İşsizim ve Yeşil kart başvurusunu kazandım Amerika Birleşik Devletlerine Hemen gidebilirmiyim: Hayır. Başvuruyu kazansanız bile gerek eğitim veya iş tecrübesi gerekse maddi olarak Amerikada iş buluncaya kadar yaşabileceğinizi maddi olarak kanıtlamak zorundasınız.
5-Yeşil kart aldıktan sonra Amerikan vatandaşlığına başvurabilirmiyim: Evet, Belirli şartları yerine getirdikten sonra Amerikan vatandaşlığına başvurabilirsiniz.