-->

Akıllı ev nedir?

Twan Can 17:45

Türkiye de yeni bir konsept olan Akıllı ev nedir sorusuna cevap veren ve akıllı ev sistemlerinin nerede nasıl kullanıldığını anlatan bilgilendirme yazısı.

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve günümüzda herkesin hemen hemen bir akıllı telefon kullanıyor olması ile birlikte Akıllı ev sistemleri geliştirilmişdir. Akıllı ev sistemlerinde akıllı telefonler bu sistemin bir parçasıdır.

Akıllı ev nedir?
 Akıllı ev, evinize kurmuş olduğunuz farklı cihazların merkezi olarak gerek akıllı telefonunuz yardımıyla gerekse uzaktan web arayüzünü kullanarak kontrol edebildiğiniz bir ev otomasyon sistemidir.

Akıllı ev sistemleri ne işe yarar?
Akıllı ev sistemleri sayesinde evinizde hem enerji tasarufu sağlar hemde evinizdeki cihazları uzaktan kontrol edebilirsiniz.

Akıllı ev sistemlerini tanıtan bir video 


Akıllı ev sistemlerini farklı başlıklar altında toplayabiliriz.

Ev otomasyonu: Ev otomasyonu sayesinde perdelerinizi, ışıklarınızı, gaz/ su vanalarını , ışıklarınızı, apartman ve kapı kilidinizi uzaktan  akıllı telefonunuz aracılığı ile açabilirsiniz.

Mesala çocuğunuz eve okuldan erken geri geldi ama  yanında anahtarı yok. Akıllı telefonunuz ile hem dış kapıyı hemde evinizin kapısını açabilirsiniz.

Bir diğer örnek verecek olursak , gece yatarkan oturma odanızdan ses geldiğini duydunuz. Hırsızmı yoksa kedimi? Yatak odanızdan telefonunuz yardımı ile evin bütün ışıklarını aynı anda açabilirsiniz.

 Alarm sistemleri: Alarm sistemleri akıllı ev sistemlerinin en güzel ve kullanışlı parçasıdır. Evinizin belli yerlerine yerleştireceğiniz sensörler yardımıyla evinizde bir kapı/ pencere açıldığında, su sızıntısı , gaz kaçağı veya bir yangın ihtimalinde duman algılanması halinde cep telefonunuzdan otamatik olarak bilgilendirme mesajı alırsınız.

Mesala sabah evi terkettiniz , ama mutfak pencerisini açık unuttunuz. Eğer mutfak pencerenizde akıllı sensor var ise cep telefonunuza mutfak pencerenizin açık olduğunu hatırlatan bir bildirim mesajı alırsınız.

Başka bir örnek, evinizden çıkmadan önce sular kesikti ve banyoya en son çocuğunuz girdi ve musluğu açık bıraktı. Eğer banyonuzda akıllı su kaçağı tespit sensöru varsa eviniz su altında kalmadan cep telefonunuza evinizde su kaçağı olduğunu belirten bir bildirim mesajı alırsınız.


Kamera sistemleri: Akıllı kamera sistemleri sayesinde kapınızdaki kamera aracığılı ile kimin zile bastığını görebilir yada evinizdeki temizlikçinin veya dadının siz evde yokken ne yaptığını uzaktan izleyebilirsiniz.

Ev ısı sistemleri: Akıllı ev ısı sistemleri genel olarak evinizde klimanızı veya kombinizi uzaktan cep telefonu ile kontrol etmenize yarar.