-->

Schengen (Şengen) vizesi nedir?

Twan Can 18:59

Avrupayı ziyaret edecek olan vatandaşlarımız bir çok kez Schengen (Şengen) vizesi sözünü duymuşlardır. Buna karşın birçok kişi Schengen (Şengen) vizesinin bizlere sağladı faydalardan habersizdir. Bizde bu yüzden bu yazımızı Schengen (Şengen) vizesi  nedir, nasıl nereden alınır ve bize ne gibi kolaylıklar sağlar bunlara değineceğiz.

Shengen vize rejimine dahil olan bir ülkeyi ziyaret etmek istediğinizde size verilen vize Schengen (Şengen) vizesidir. Schengen (Şengen) vizesi 26 ülkede geçerlidir. Eğer Schengen (Şengen) vizesine dahil olan 26 ülkeden birine ziyaret amaçlı vize aldıysanız herhangi Schengen (Şengen) vizesine taraf ülkeyi başka bir vizeye ihtiyaç olmaksısınızn kolayca ziyaret edebilirsiniz.

Schengen (Şengen) vizesi hangi ülkelerde geçerli olduğunu öğrenmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Örnek: Bir iş seyahatiz için Belçika konsolosluğundan 30 günlük bir vize aldınız. Belçida geçireceğiniz süre içerisinde komşu ülke Hollandayı başka bir vizeye ihtiyacınız olmaksızın ziyaret edebilirsiniz. Bunun sebebi Hollanda'nın Schengen vize rejimine dahil olmasıdır. Bunun haricinde seyahatinizin son 5 günü İspanya' ya gidip İspanya üzerinden Türkiye'ye  dönüş yapabilirsiniz. Çünkü İspanya'da Şengen vize rejimine dahildir.

  • Schengen (Şengen) vize rejimine dahil birkaç ülkeyi ziyaret edeceğim.Vizemi hangi ülkeden almalıyım?
Bu sorunun cevabı oldukça basitdir. Vize başvurunuzu ilk giriş yapacağınız ülkenin temsilciliğine yapmak zorundasınız.

Örnek: 10 günlük bir iş ziyareti için 5 gün İtalya ya 5 günde Fransaya gideceksiniz. Böyle bir durumda ilk önce İtalya'yı ziyaret edecekseniz vizenizi İtalyan konsolosluğundan almanız gerekir. Buna karşın seyahatinize Fransa dan başlayacaksanız vizenizi Fransız konslolosluğundan almanız gerekir.
  • Schengen (Şengen) vizesini seyahat edip kalacağım bir ülkden değilde başka bir şengen ülkesinden alabilirmiyim?
Bunu yapmanız önerilmez. Bunun sebebi sizin başvuru esnasında ilgili ülke temsilciliğine vizeniz için vereceğiniz başvuru formunun yanısıra uçuş ve konaklama rezervasyonları yada kalacağınız bir adres braz etmeniz gerektirmesidir. Böyle bir durumda ilgili vize yetkilisinin sizin başvurunuzu şüpheli görerek iptal edebilir.

Bunun haricinde diyelimki İtalyayı ziyaret etmek için Şengene üye olan Macaristan konsolosluğundan vize aldınız. Böyle bir durumda İtalyaya girişiniz esnasında ilgili pasaport yetkilisi sizin usulsüz yollardan bu belgeyi temin ettiğinizi gerekçe göstererek sizi ülkeye sokmayabilir.