-->

Saç Dökülmesi ve Kelliğe karşı ilaç şampuan ve losyon isimleri

Twan Can 19:07

Saç dökülmesine karşı kullanılan işe yarayan ilaç, losyon ve şampuan isimleri ve bu ilaçların ve losyonların saçların dökülmesine karşı ne kadar etkili olduklarını anlatan yazımıza hoşgeldiniz.

Erkeklerin yaklaşık %70 malesef saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu yüzden birçok erkek saç dökülmesine yada kelliğe karşı gerek ilaç gerekse şampuan yada losyon arayışına girmektedir. Bizde bu yüzden bu yazımızda kısa olarak piyasada bulunan ilaç şampuan ve losyon isimlerine değineceğiz.

Saç Dökülmesi hakkında bilinmesi gerekenler
  • Öncelikle bilinmesi gereken,herkesin günlük olarak 50-100 tel saçı dökülür. Bu gayet normaldir.
  • Erkeklerde görülen saç dökülmesi alın çizgisinin açılmasıyla başlar ve genellikle devam eder; Androgenetik Alopesi- Erkek tipi saç dökülmesi. 
  • Bazen geçici olarak tüm kafada yoğun saç dökülmesi görülebilir. Telojen Effluvium- Ateşli hastalık, doğum, kronik ve sistemik hastalıklar, aşırı stres, heparin vb ilaçların alınması sonucu ya da trioid hormonunun azalması, ağır cerrahi operasyonlar, anestezi alınması ve aşırı diyetler sonucunda da bu tarz saç dökülmesi oluşur.
  • Bazende halkarasinda saç kıran yada sakal kiran olarak bilinen belirli bir bölgede saçların veya sakalların tamamen dökülmesi; Alopesi areata –Bulasici değildir ve gerilim, stres, özellikle matem, ayrılma ve kaza benzeri gibi olaylar bazen Alopesi areata-Saç/sakal kıranı tetikleyebilir.

Saç dökülmesine ve kelliğe karşı şampuanlar

Alpecin Şampuan Nedir: Genetik Saç dökülmesine ve kelliğe karşı kullanılan aktif etken maddesi kafein olan bir şampuan.
  • Alpecine saç dökülmesine karşı işe yarıyormu? 
Evet. Saç dökülmesini kesinlikle yavaşlatıyor. Bu şampuanı kullanan biri olarak gerçekten işe yaradığını söyleyebilirim.
  • Kelliğe karşı kesin çözümmü?
Hayır. Bu şampuan gerçekten hergün kullanımı halinde saç dökülmesini %70 oranında azaltıyor. Ama tamamen dökülmesini önlemiyor.

Ketanazol: Aslen saç derisinde oluşan yaraların tedavisinde yada aşırı kepeğe  karşı kullanılıyor. Amerikan dermatolji derneğinin fareler üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre %2 ketanazol şampuan kullanımı saç dökülmesini yavaşlatıyor.
  • Ketanazol saç dökülmesine karşı işe yarıyormu?
Hayır. Bu şampuanı deneyen biri olarak şunu söylebilirim %10-20 arasında dökülmeyi yavaşlatıyor. Ama alpecin kadar etkili değil. Bununla birlikle ketanazolun işe yaradığını söyleyen Amerikan dermatoloji derneğinin sonraki araştırmasında bu şampuanın kelliğe karşı kullanılan Finasteride ile birlikte kullanılması halinde daha etkili olduğu belirtiliyor. Ortada gerçekten bir şaibe söz konusu.
  • Kelliğe karşı çözümmü?
Hayır. Zaten gerek bu şampuan gerekse ketanazol içeren şampuanlar böyle bir iddiada bulunmuyorlar. Ayrıca Amerikan dermatoloji derneğinin testide fareler üzerinde belli bir başarı sağlamış durumda. Amerikan FDA (Food and Drug Administration) ilaç oterisininde bu konuda bir onayı bulunmuyor.

Saçların dökülmelerine ve kelliği önleyici losyonlar

Alpecin Liquid Losyon: Genetik saç dökülmesine karşı kullanılan aktif etken maddesi kafein olan likid losyon.
  • Alpecine losyon saçların dökülmelerini engelliyormu?
Evet. Hergün kullanımı halinde saçların dökülmelerini kesinlikle yavaşlatıyor.Şampuanın aksine etken maddesi olan kafeinin saç kökleri tarafından hızlı emilebilmesini sağlamak açısında aynı zamanda alkol içeriyor. Hepimizin bildiği üzere alkol saç köklerine zarar vermektedir. Buna karşın ben kişisel deneyimimden %60 fayda  gördüm. Buna karşın şampuanını kullanıp şampuanı uyguladıktan sonra 5 dakika bekletmeniz çok daha büyük fayda sağlıyor.
  •  Kelliğe karşı kesin çözüm olabilirmi?
Hayır. Bunun yerine %5 Minoxidil içeren Rogaine / Regaine  kullanmak daha mantıklı.

Saç dökülmesinin ve Kelliğin ilaçla çözümü

1-    Minoxidil %2 veya Minoxidil %5 losyon (Aynı zamanda Rogaine ve Regaine adları ile satılır)
  • Amerikan FDA (Food and Drug Administration) tarafindan kellik tedavisi için onay olan 2 ilaçdan biridir.
  • Saç büyümesini sağladığı ve Kelliği önlediği klinik deneylerle ispatlanmıştır.
  •  Etkilerini tam olarak görmek için en az 4 ay kullanmak gerekir.
  •  Minoxidilin alın bölgesinde değil, tepe bölgesindeki saç dökülmelerinde daha etkili olduğunu gözlenmiştir.
  • Minoxidil kullanıldığı sürece etki yapar. Kullanımın kesilmesinden itibaren saçlar yeniden ve daha fazla bir şekilde dökülmeye başlar!
  • Minoxidil istenmeyen bölgelerde kıllanma yapabilir!
2-Finasteride (piyasada Proscar and Propecia Adlarında satılır)
  • Amerikan FDA (Food and Drug Administration) tarafindan kellik tedavisi için onay olan 2 ilaçdan ikincisidir.
  •  Erkeklerde saç dökülmesine neden olan DHT hormonu üzerinde etki yapar. Kadınlarda kullanılmaz.  
  • Etkilerini görmek için belli bir süre kullanmak gerekir.
  • Bu ilaçda Minoxidil gibi kullanıldığı sürece etki yapar. Kullanımının kesilmesindan itibaren saçlar yeniden ve daha fazla bir şekilde dökülmeye başlar!
Dikkat!Proscar / Propecia DTH hormonuna baskı altında tutarak etki yapar. DHT hormonun eksikliği aşağıdaki yan etkileri ortaya çıkartabilir.

Empotans ( İktidarsızlık) : Ereksiyon olamama ya da ereksiyonların ani şekilde kesilmesi. Kaliteli sertleşme sağlayamama

Libido azalması : Karşı cinse karşı olan seksüel isteğin, cinsel içerikli rüyaların ve fantezi kurma olayının azalması veya yok olması.

Sperm Azalması: Sperm hareketliliğin ve doğurtganlık gücünün azalması. Bazı kişilerde geçici kısırlık dahi oluşabilmektedir.

Cinsel konsantrasyonun azalması: DHT'nin azalmasının cinsel ilişki sırasındaki cinsel konsantrasyon üzerinde negatif etkide bulunduğu,hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden ve insanların yanetki bildirimlerinden bilinmektedir. DHT'nin azalması ani cinsel isteksizliğe,cinsel ilişkiden alınan hazzın azalmasına veya konsantrasyonun tamamen kaybolmasına yol açabilmektedir.

Boşalma Bozuklukları: Meni hacminin azalması,renginin saydamlaşması veya kuru boşalma.

Jinekomasti: Erkekte meme büyümesinin meydana gelmesi

İlişki sırasında istenmeyen olaylar: İlişki sırasında ani ereksiyon kaybı, ani isteksizlik,ilişkiye konsantre olamama gibi yanetkilerdir.

3- Ayrıca saçların dökülmesine çözüm olarak Avrupa eczanelerinde  Siproteron Asetat ve Etinilestradiol etken maddelerini içeren ilaçların birlikte kullanılması tavsiye edilmektedir. Ama olumlu etkilerini bilimsel olarak kanıtlayan bir çalışma bulunmamaktadır.

4-Yukarıdaki ilaçlar dan başka DIANE 35 gibi  doğum kontrol haplarından belli bir miktarda şampuanda eritilip saçların yıkanması da sıkça kullanılan bir yöntemdir. Olumlu etkilerini bilimsel olarak kanıtlayan bir çalışma bulunmamaktadır.

Yukarıda verilen öneriler çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Yukarıda ismi adı geçen ilaçlardan Finasteride hariç hepsini deneyen biri olarak Alpecin şampuan ve Rogaine köpüğün bende en iyi sonuçları verdiğini söyleyebilirim.

Saç dökülmesine karşı doğal çözüm
1-    Çinko ve B6 vitaminlerinin birlikte kullanımı
2-    Bolca yeşil çay içilmesi ve yeşil çay ile saçların yıkanması da saç dökülmesine karşı yardımcı olabilecek doğal yöntemler arasında yer almaktadır.


Sources / Kaynak