-->

İnternetde kimliğimi (ip) gizleyerek yasaklı sitelere nasıl girerim

Twan Can 20:29

Bu yazımızda gerek internet kafelerin yasaklı siteler için koyduğu filtreleri nasıl delebileceğinizi gerekse devlet tarafından yasaklanan sitelere nasıl girebileceğiniz anlatacağız.

Günümüz Türkiyesinde gün geçmesinki bir web sitesine erişim yasaklanmasın. Buna karşın bir çok kişi internet Kafelerden internete bağlanmakta ve birçok kez filtrelere takılmaktadır.

Günümüzde yasaklı sitelere girmek için VPN veya Proxy siteleri bulunmaktadır. Bu sitelerin en büyük avantajı küçük bir abonelik ücreti karşılığında sizin bilgisayarınızı istediğiniz ülkede bulunan bir sunucu (server) aracılığı ile  sizin bilgisayarınızı o ülkeden ilgili web sitesine bağlanıyormuş gibi göstermesidir.

Fakat biz bu yazımızda çok daha basit bir yöntem olan TOR dan bahsedeceğiz.

TOR nedir?

TOR "The Onion Router" kelimelerinin baş harflerinden oluşan herhangi kişi , bilgisayar ve grupların kendi gizlilik ve güvenliklerini ön planda tutarak internette işlem ve gezinti yapabilmelerine olanak tanıyan ve bağlantıların sanal tüneller aracılığı ile maskelenmesi yoluyla çalışan bir ağdır.

TOR nasıl çalışır?
TOR bağlantısı sizin internet üzerinde yaptığınız işlemleri Tor ağına bağlanan diğer bilgisayar üzerinden tünelleme yaparak sizi hedefinize bağlar.Tünelleme bağlantısı tamamen rastgele seçim mantığına dayanır. 

Örnek: Tor üzerinden "www.google.com.tr" adresine girdiğinizde google'un sizi Google'un İngilitere açılış sayfası olan "www.google.co.uk"  adresine yönlendirmesi büyük bir olasılıktır. Bu şu anlama gelmektedir. TOR sizi o an için İngilterede TOR network'una bağlanan bir bilgisayar yardımı ile Google'un açılış sayfasına bağlamıştır. Buna karşın Google'un İngilitere açılış sayfasında bir arama yaptığınızda sonuçların Google'un Hong Kong açılış sayfası olan "www.google.com.hk" sayfasından gelmesi büyük olasılıktır. Bunun sebebi yine TOR 'un sizin bilgisayarınızın internet bağlantısını Hong Kong 'da bulunan bir bilgisayar aracağılı ile yapmasıdır.

Bu yüzdendirki TOR  internetde kimliğiniz olan ip numaranızı gizleyerek kolayca internetde gezinmenizi olanak tanır. Bunun için TOR bir çok gazeteci, sivil toplum kuruluşları (STK), Indymedia ve Electronic Frontier Foundation (EFF) gibi eylemciler tarafından kullanılmaktadır.


TOR nasıl kullanılır?

1- Öncelikle   TOR'u indirmek için Buraya Tıklayınız   sayfasından TOR 'u bilgisayarınıza indirin.

2- Sonrasında indirdiğiniz dosyanın üzerine çift tıklayarak sıkıştırılmış dosyayı açın. (NOT: Dosyayı açma esnasında TOR'u usb disk üzerinden çalıştırmak isterseniz bilgisayarınızdan USB diskini seçerek sıkıştırılmış dosyayı usb disk üzerinde açınız. Bu seçim eğer TOR'u işyerinizdeki yada bir internet kafede kullanmak için oldukça idealdir)
TOR Windows Yüklemesi
Tor'u Bilgisayarınıza veya Usb disk'e yükleme

3- Sıkıştırılmış  dosyaları açmış olduğunuz lokasyonda Tor Browser (Tor Taryıcı adında bir klasör olacaktır. Bu klasörün içine gidin ve "Start Tor Broswer" Soğan ikonu olan dosyayı çif tıklayın. Sonrasında TOR'un kendi içinde bulunan Firefox tarayıcısı açılacaktır.
TOR 'u windowsda başlatma
Tor'u windows da başlatma

4-Artık TOR' sistemine bağlandınız. Normal internet aktivitelerinizi ip adresinizi gizleyerek rahatça yapabilirsiniz.

Tor Açılış sayfası
TOR'u başlattığınızda sizin İP adresiniz yerine bağlanmış olduğunuz bilgisayarın ip adresini göreceksiniz.