-->

Dudak uçuğunun tedavisi ve bilinmesi gerekenler

Twan Can 13:30

Günümüzde bir çok kişi dudak uçuklamasından muzadaripdir. Bizde bu yazımızda dudak uçuklamasına sebeb olan Herpes labialis virüsü hakkında bilgi ve uçuğun tadavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Uçuk nedir?
İnsandan insana bulaşan sinir hücrelerine yerleşen Herpes simplex virüsünün sebeb olduğu ve tedavisi olamayan Latincede Herpes labialis  olarak adlandırılan  bir hastalıktır. Herpes simplex  virüsü ayrıca genital bölgelerde çıkan Herpes genitalis olarak adlandırılan  cinsel organ çevresinde siğillere benzeyen uçuklara sebebiyet verir.

Dudak uçuğu nasıl tedavi edilir
Öncelikle eczanelerde uçuk kremi olarak satılan ve etken maddesi asiklovir olan Asiviral %5 10 Gr Krem kullanılabilir.Bu krem uçuğa sebeb olan (HSV-l) ve tipi (HSV-2) virüslerinin etkisini azaltmak için etkilidir. Asivral kremin en büyük dezavantajı uçuk oluşmak üzereyeken(halan kırmızı halde olup ve kaşındığında) uygulandığında etkilidir. Uçuk oluştuktan sonra en etkili kremler etkin maddesi çinko oksit ve çinko sülfat  olan jel yada kremlerdir.  

Bunun yanında dudak uçuğuna karşı en etkili kremler çinko oksit ve çinko sülfat etken maddesine sahip kremlerdir. Bu kremler dudak uçuğunu daha kısa zamanda iyileştirir. Avrupa eczanelerinin bir çoğunda çinko sülfat içeren kremler dudak uçuğuna karşı reçetesiz verilmektedir.

Uçuğa karşı evde uygulayabileceğiniz tedaviler
Dudaklarınızda çıkan uçuğa karşı evde aşağıdaki 3 uygulamadan hangisi en kolayınıza gelirse 1'ni uygulayabilirsiniz.
  1. Uçuk oluştuktan sonra ıslak parmağınızın üzerine bir miktar tuz dökün ve sonrasında tuzlu parmağınızı uçuğun üstüne basarak 30 saniye kadar tutun.
  2. Bir parça pamuk üzerine limon suyu damlatın ve uçuğunuzun üzerine basarak 30 saniye kadar bekletin
  3. Soğuk poşet çay torbacıklarını günde 3-4 kez uçuğunuzun üzerine kompres olarak uygulayın
Uçuğun kesin tedavisi varmıdır?
Uçuğun kesin tedavisi bulunmamakla birlikte baskılayıcı ilaç tedavisi bulunmaktadır.Yukarıda bu ilaçların isimlerine değinilmiştir.

Uçuk bulaşıcımıdır?
Uçuk bulaşıcıdır. Bu yüzden dudağınızda  uçuk çıktıysa aşağıdaki belirtilen şeyleri yapmaktan KESİNLİKLE kaçının.
  • Dudağınızda uçuk çıktıysa asla bebeğinizi öpmeyin. Çünkü bu şekilde uçuk virüsünü bebeğinize bulaştırırsınız. Uçuk bebekler için tehlikelidir.
  • Uçuğu eliniz ile dokunduktan sonra yüzünüze veya başka bölgelere kesinlikle dokunmayınız.
  • Uçuğa dokunduktan sonra ellerinizi dezenfe edici bir sabun ile yıkayınız.
  • Uçuğu hafifletici  Asiviral yada çinko oksit ve çinko sülfat etken maddesine sahip kremleri sadece uçuğun üzerine uygulayınız
  •  Uçuklu bir dudağa sahipseniz asla başka birine oral seks yapmayınız veya uçuklu bir dudağı olan birisinden oral seks kabul etmeyiniz. Bunun nedeni Herpes genitalis / genital uçuklara aynı virüsün sebebiyet vermesidir.
Hangi durumlarda doktora başvurulmadır?
  • Sık sık veya uzun süreli olarak uçuk çıkıyorsa (Örneğin tedaviye rağmen 10 günden daha uzun süre devam ediyorsa)
  • Uçuk, bir bebekte ya da 6 yaşından küçük bir çocukta çıkmışsa
  • Dudak, ağız ve burun çevrenizin dışındaki vücut bölgelerinde, özellikle de gözlerinizde, parmaklarınızda ya da cinsel organınızda uçuk çıkmışsa
  • Uçuk ile birlikte baş ağrısı, ateş ve kas ağrısı gibi başka şikayetleriniz varsa
  • Uçuk sarı renkte cerahatli ise
  • Bağışıklık sisteminizi baskı altına alan ilaçlar, örneğin kortizonlu ilaç kullanıyorsanız
  • Bağışıklık sisteminizin zayıflığı (yani bulaşıcı hastalıklarla mücadele etme gücünüzün azalmış olması) nedeniyle tıbbi kontrol altındaysanız.
Sources /Kaynaklar