-->

Yurtdışında eğitim almak için ne yapmak gerekir Yurdışında eğitim sistemi nasıldır

Twan Can 20:05

Bu yazımızda Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenci arkadaşlarımız için basit yurtdışı eğitim kılavuzu hazırladık. Bu yazımızı okuduktan sonra yurtdışında eğitim almak için neler yapmanız gerektiğini ve yurtdışında nasıl eğitim alabileceğinizi kolayca öğrenebileceksiniz.

Yurtdışında eğitim almak için ne yapmak gerekir

Yurtdışında eğitim almak için yapmanız gerekenleri maddeler halinde özetleyeceğiz.
  • Öncelikle yurtdışı eğitim için hazırlıklarınıza en az 1 yıl önceden başlamanız tavsiye olunur.
  • Yurt dışı eğitim fuarlarına katılarak gitmek istediğiniz üniversite temsilcileri ile direk olarak temasa geçme şansını elde edebilirsiniz . En tanınmış eğitim fularları sırası ile http://www.edufairs.com.tr/    http://www.educaturk.com  http://www.ieft.com.tr/default.aspx 
  • Eğitim fuarlarına katılma şansınız yoksa Avrupa Biliğine üye bir ülkede eğitim görmek için www.bachelorsportal.euadresini ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede hangi dalda eğitim almak istiyorsanız ve hangi ülkede eğitim düşünüyorsanız seçebilir ve ilgili eğitim kurumun eğer belirtilmiş ise talep ettiği yıllık öğrenim ücretini görüntüleyebilirsiniz. 
  • Eğer gitmek istediğinz ülkeyi kesin biliyorsanız  enic-naric.net/ adresinden ilgili ülkenin eğitim sistemi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
  • Yukarıdaki tüm işlemler çok karmaşık  geliyorsa yada bu sitelere gezinecek kadar İngilizce bilginiz yoksa  herhangi bir yurtdışı eğitim bürosu ile irtibata geçebelirsiniz.
  • Öğrenim görmek istediğiniz kurumu seçtikten sonra ilgili kurum ile iletişime geçerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Dikkat: Yurtdışında eğitim için TOEFL , IELTS gibi İngilizce yeterlilik sınavlarına girmeniz gerekecektir. Eğer hiç İngilizce bilmiyorsanız ya İngilizce hazırlık yılı sunan bir öğretim kurumuna başvurmanız , İngilizce hazırlık sınıfı vermeyen kurumlar için  öncesinde 1 yıllık dil eğitimi almanız gerekecektir.
  • İngilizce TOEFL yada IELTS yeterlilik sınavını kazanmış olduğunuzu varsayarsak ilgili eğitim kurumu size adım adım sizi yönlendirecektir.
Tavsiye: Yurdışında eğitim görmüş  biri olarak sizlere tavsiyem ilk yazışmanızda hemen vize ile ilgili soru yöneltmemenizdir. Bunun sebebi ilgili kurum öncelikle sizin Türkiyede almış olduğununuz lise eğitiminin denkliğini kontrol edecek olmasıdır. Bir çok Yüksek öğretim kurumu özellikle meslek lisesi mezunlarını direk olarak kabul etmemektedir.Eğer diplomınız ve transkript de belirtilen dersler ilgili eğitim kurumuna kayıt için yeterli görülmesi halinde ilgili eğitim kurumu size takip etmeniz gereken yollar hakkında adım adım bilgilendirecektir.
  • Yurtdışında eğitim almak için vizeye ihtiyacınız olacaktır. Eğitim vizesi için bir çok ülke faklı prosödürler uygulamaktadır. Buna karşın eğitim vizesi için sizden ya yeterli mali durumunuzun ilgili ülkede öğrenim görmeye yetrli olup olmadığına , ya ilgili ülkede sizin öğrenim harcamalarınıza üstlenecek biri kişi yada kuruluşa yada bir burs alıp almadığınıza bakılarak vize işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
Yurtdışında  eğitim sitemi nasıldır?
Bir çok Avrupa ülkesinde  yüksek öğretim genelde University of Applied sciences (Uygulamı Bilimler Akademisi ) ve University Grade ( Bilimsel Akedemi ) olarak ikiye ayrılır. Buna karşın her ikisinden de alacağınız diploma Bachelor (Baçelor ) olarak adlandırılır fakat Bachelor  derecesinin arakasına "Bachelor of Biomedical Science", "Bachelor of Economics", "Bachelor of Engineering" gibi bir ünvan eklenir ve Türkiye de Yüksek öğrenim olarak tanımlanır. Burada en büyük fark University of Applied sciences (Uygulamı Bilimler Akademisi ) genelde pratik bazlı eğitim verir. Örneğin, bir mimar, muhasebeci ,radyo televizyon veya tiyaro eğitimi için bu üniversitelere gidersiniz. Eğer doktor, mühendis, biolog, filozof, pisikyatri okumak isterseniz University Grade ( Bilimsel Akedemi )  derecesi veren bir kurumda eğitim görürsünüz.

Bu yüzden öncelikle ne okumak istediğinizi bilmek büyük önem taşımaktadır

Unutmayın: Birçok University of Applied sciences (Uygulamı Bilimler Akademisi )  mezun olduktan sonra en çok master yapabilirsiniz. Buna karşın University Grade ( Bilimsel Akedemi )  derecesine sahipseniz doktora yapabilirsiniz.

Yurdışında eğitim hakkında bilinmesi gerekenler
  • Yurtdışında eğitim almak için YGS  sınavına girmem gerekiyormu?
Bu sorunun cevabı hem evet hemde hayır. Eğer devlet bursu ile yurt dışı eğitim düşünüyorsanız YGS sınavına girmeniz gerekecektir. Buna karşın kendi imkanlarınız ile okuyacaksanız YÖK denkliği tanınmış bir üniversitede öğreneim görmeniz halinde diplomanızın denkliğini YÖK denklik merkezi aracılığı ile tanıtabilirsiniz.
  • Yurdışında hem okuyup hemde çalışmak istiyorum bu mümkünmü?
Bu sorunun cevabı hem Evet hemde Hayır. Eğer Avrupa birliğine bağlı bir ülkede öğrenim görmek istiyorsanız birlik dışından gelen öğrenciler genellikle haftada belirli bir saat çalışma hakkı elde ederler. Bunun haricinde bir çok ülke öğrencilerin çalışabilmesi çalışma izni istemektedir.

Bu kural örneğin Almanya için  ilk öğrenim yılının bitişinden itibaren bir yıl içinde 120 gün , Hollanda için haftalık 10 saat veya bir  yaz tatili döneminde toplam 520 saat,  İngililtere için haftalık 20 saat, yaz tatillerinde full time çalışabilirler. Amerika Birleşik devletlerinde öğrenim görecekler F-1 öğrenim vizesine sahiptirler. Bu kişiler ancak üniversite kampüsünde öğrenim dönemi içinde haftalık 20 saat yaz tatilinde full time çalışabilirler. Bunun haricinde kampüs haricinde çalışmak isterseniz belirli koşulları yerine getirmek şartı ile ( ki oldukça çetrefilli şartlar) öğrenim dönemi içerisinde haftalık 20 saat yaz tatili boyunda full time çalışabilirler.Kampus dışında bir işde çalışmak için çalışma izni alınması zorunludur.
  • Yurdışında okuyorum askerliğimi nasıl erteletebilirim?
Eğer yurdışında öğrenim görmek istiyorsanız öğrenim göreceğiniz ülkeye ayak bastıktan hemen sonra ilgili ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Ateşeliğine kayıt yaptırmanız gerekmektedir. İlgili eğitim ateşeliği sizin adınıza eğitiminiz süresince askerlik erteleme işleminizi gerçekleştirecektir.
  • Yurdışında dil öğrenimi yada üniversite öğrenmi için askerliğimi ne kadar erteletebilirim?
Lisans (under-graduate) öğrencilerinin askerlikleri 1 (bir) öğretim yılı boyunca ertelenir. Takip eden yıllar için her öğretim yılı başında bu sayfada belirtilen belgeler müşavirliğimize ulaştırılarak askerlik tecili için başvuru yapılmalıdır.

Lisansüstü öğrencilerinin askerlikleri 'Özel Öğrenci Tanma Fişi'nde belirtilen süre kadar uzatılır. Bu sürenin bitiminde öğrenimine devam edecekler, yazılı tehir tarihinden en geç 1 (bir) ay önce bu sayfada açıklanan belgeleri müşavirliğimize ulaştırarak askerlik tehiri için başvuru yapmalıdırlar.

Dil eğitimi hangi seviyede olursa olsun, verilen süre 1 (bir) yıldır. Bir yılın sonunda öğrencinin başvurusu ve Milli Eğitim Bakanliği'nin uygun görmesi durumunda bu süre en fazla 6 ay daha uzatılabilir.

Bakaya kalanların özel öğrenciliği tanınmamaktadır. Bu yüzden sadece bu sayfada belirtilen belgelerle birlikte 'bakaya ifadelerini' müşavirliğimize ulaştırmalari yeterlidir. Verilen ifade sonucunda, takip eden mahkeme sürecinde 'kovuşturmaya gerek yoktur' kararı çıkması durumunda, bakaya durumu kalkmış olur ve özel öğrencilik başvurusu yapılabilir.
  •  Yurdışında eğitim gördükten sonra eğitim gördüğüm ülkede çalışabilirmiyim?
Bu sorunun cevabı EVET. Şunu unutmayınızki okulunuz bittikten sonra size iş bulmanız için belirli bir süre verilecektir. Bir çok ülkede bu 6 aydan başlar. Buna karşın eğer size verilen süre içerisinde iş bulamazsanız oturum izniniz yenilenmez.

Bu yazımıda sizlere yurtdışında eğitim ile alakalı Yurtdışında eğitim almak için ne yapmak gerekir , nasıl eğitim alınır ve bilinmesi gerekenleri kısaca özetlemeye çalıştık. Unutmayın bu bilgiler özetdir. Yurdışında öğrenim bir çok durumda çok daha komplike bir hal alabilmektir.

Başarılar,