-->

İdrar yaparken idrar yollarım yanıyor ne yapabilirim?

Twan Can 18:34

Günümüzde özellikle bayanlar idrar yaparken idrar yollarının yanmasından yada yada ağrılı idrardan şikayet ederler. İdrar yollarının yanması sadece bayanlarda değil erkeklerde'de görülebilen bir durumdur. Bizde bu yazımızda idrar yaparken ağrı , acı ve yanmanın sebeblerini anlatan kısa bir bilgilendirme yazısı sizlerle paylaşacağız.

İdrarımı (küçük çişimi) yaparken idrar yollarım yanıyor neden?
Eğer küçük çişinizi yaparken idrar yollarınız yanıyor yada ağrılı bir işeme söz konusu ise idrar yolunuz enfeksiyona yakalanmış demektir.

İdrar yolunuzun enfeksiyona yakalanması durumunda çok zaman merak edilecek bir durum söz konusu değildir. İdrar yolu enfeksiyonuna çoğunlukla bağırsakta bulunan E.coli bakterisi sebibiyet verir. Buna karşın bayanlarda mesanenin daha kısa ve anüse (makata) daha yakın olmasından dolayı malesef bayanlar bu şikayetden daha sık muzdaripdirler.

Bayanlar ve erkekler idrar yanmasına karşı ne yapabilir?
  • Öncelikle su yerine gazlı içecekler , aşırı çay kahve ve meyve suyu içmeyin.
  • Günlük olarak yeteri kadar su tüketin. Yeteri kadar su tükettiğinizin en belirgin yolu idrarınızın su gibi berrak olmasıdır. Eğer idararınız sarı renkte ise bu yeteri kadar su içmediğiniz belirtisidir.
  • Sadece sıkıştığınızda küçük çişinizi etmeyi deneyin
  • Çişe çıktığınızda mesanenizin tamamen boşaldığına emin olun. Diğer bir deyişle çişinizi sonuna kadar edin.
  • Kadınlar cinsel ilişkiden hemen sonra küçük çişini yapmalıdır. Bu sayede ilişki esnasında mesanenize ulaşan ve enfeksiyona yol açan bakterileri kolayca dışarı atmış olursunuz.
  • Eğer preservatif yada sperm öldürücü ve Vb. gibi gebelikten korunma yöntemlerini kullanıyorsanız başka bir yöntem tercih edin.
  • Ayrıca Kızılcık meyvesi çayı, meyvesi yada Kızılcık reçeli ürünlerini tüketmeye çalışın. Kızılcık meyvesinin idrar yolu enfeksiyonlarını önleyici bir özelliği vardır.
Ne zaman doktora başvurmalıyım ?
  • Eğer idrar yollarınız yanıyor ve bunun yanında ateşiniz varsa
  • Ağrılı işemenin yanısıra hasta olduysanız
  • Yukarıdaki önlemlare rağmen 3-5 gün içinde idrar yollarınızdaki yanma geçmeyip daha acılı bir hal aldıysa
Doktora başvurduğnuzda size idrar testi yapılması gerekecektir.Bu sayede doktorunuz size gerekli gördüğü taktirde bir Antibiyotik yazacaktır. Eğer başka bir antibiyotik veya ilaç kullanıyorsanız yanınıza almayı unutmayın.

Erkekler eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalık kapmışlarsa  idrar yanması ağrılı işeme yaşayabilirler. Böyle bir durumda eğer şüpheli bir ilişkide bulunduysanız bunu doktora belirtiniz. Böye bir durumda doktorunuz idrar testinin yanısıra size cinsel hastalıkları belirlemek için yapılan eksta test önerebilir.

Sources / Kaynaklar