-->

Soğuk algınlığından korunma ve tedavi yöntemleri nedir?

Twan Can 13:55

Kış günlerinde bir çok kişi soğuklamadan muzdaripdir. Bizde bu yazımızda ister yaz ister kış olsun soğuk algınlığından korunma yollarından ve soğuk algınlığına karşı uygulayabileceğiniz basit tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

NOT: Bu yazı yetişkinler için hazırlanmıştır. Eğer 7 yaşından küçük bir çocuğa sahipseniz lütfen doktora başvurunuz!

Soğuk algınlığı hakkında bilinmesi gerekenler:

Soğuk algınlığı halk arasındaki söylemi ile soğuklamanın asıl sebebi soğuk hava değil insanların soğuk hava sebebi ile daha çok kapalı alanlarda bulunmalarıdır. Örneğin, yazın bir çok kişi herhangi bir mekana gittiğinde dışarıda oturur. Buna karşın kışın ise hava şartları nedeniyle kimse dışarıda oturmaz ama herkes içeride oturmaya yeğler. Bu durumda soğuk algınlığına sebeb olan çeşit virüsleri insanlar birbilerine çok daha kolay yoldan bulaştırırlar.

Yetişkin bir kişi yıllık olarak ortalama 6 kez soğuklar. Bu rakam çocuklarda 10 'a çıkmaktadır. Bununla birlikte halkın  %20 'sine yakını  gripe yakalanır. Eğer ailenizde birisi soğuk algınlığına yakalandıysa sizinde soğuklama kapma şansınız %30 dur.

Soğuk algınlığından soğuklamadan nasıl korunulur?
Soğuk algınlığına yakalanmayı aşağıdaki önlemleri alarak en aza indirgeyebilirsiniz.

  • Öksürürken yada hıçkırırken ağzınızı eliniz yada mendil ile kapayınız. Bu sayede virüsün ev halkından diğer kişilere ve çocuklarınıza bulaşmasını önlersiniz.
  • Ellerinizi düzenli olarak yıkayınız. özellikle toplu taşıma, para sayma ve dışarından alışveris ve benzeri işlemlerden sonra eve geldiğinizde.Soğuk algınlığına sebeb olan virüslerin %80 ellerimiz ile bulaşır. Eğer çok el sıkışan biri iseniz yanınızda dezinfektan jel bulundurmanızda fayda var. 
  • Anti-oksidan içeren yiyecekler tüketin. En iyi anti-oksidan içeren yiyecekler arasında Çilek, Kuru üzüm, Ispanak, Brokoli, Sarımsak ve Yeşil çay gelir.
  • Evinizde kapı kolları elektrik düğmeleri ve televizyon kumandalarını düzenli olarak temizleyiniz.

Soğuk algınlığına karşı neler iyi gelir tedavi yöntemleri nelerdir?

  • En iyi yöntem önce en az 1,5 litre su içip sonrasında bir hamama yada saunaya iyice gidip terlemek olacaktır (Tansiyonu olanlar için önerilmez!). Hamamdan yada saunadan çıktıktan sonra C vitamini alıp uyursanız soğuk algınlığından 1-2 günde kurtulursunuz.
  • Yeteri kadar C vitamini alın. C vitamini en çok Kiwi, portakal ve mandarinde bulunur.
  • Bir tencerede su kaynatın gözlerinizi örtün ve kaynayan suyun buharını burnunuz ile içininize çekin olmuyorsa ağzınız ile deneyin . Kaynayan suyun içine eğer varsa kuru papatya, taze nane yada mentol yağı damlatabilirsiniz.
  • Burun tıkanıklığına karşı evde 1 çay kaşığı tuzu bir limonata bardağında ılık su ile karıştırın. Ve bu karışımı pamukla burnunuza damlatın. Bunun yanında eczanenizden burun damlasıda satın  alabilirsiniz.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Normalde soğuk algınlığı kendinden geçer. Buna karşın aşağıdaki belirtilerden birini görürseniz doktora başvurmanız önerilir.

  • Eğer nefes daralması yaşıyorsanız
  • Hırıltılı bir şekilde soluk alıyor yada soluk almakta güçlük çekiyorsanız
  • Eğer ateşiniz 5 günden daha fazla  38°C üzerinde seyrediyorsa
  • Eğer ateşiniz bir kaç gün arayla tekrar tekrar çıkıyorsa